Geef de verschillende diensten en toepassingen van Google in lijstvorm:
- Zoekmachine
- Boeken
- Video's
- Google Mail
- Google Calendar
Hoe werkt de zoekmachine?
Een hoop algoritmes bepalen wat google wil laten zien en wanneer. Als je bijvoorbeeld het woorden bloemen invoert, zul je zien dat er heel snel resultaten komen. De pagina is in twee verdeeld. Links zie je de organische resultaten, de adverteerders staan soms aan de bovenkant van de pagina en rechts. Wat de organische resultaten betreft: op basis van het aantal links bepalen ze hoe waardevol de site is. Hoe waardevoller de site, hoe meer de site vanboven komt te staan. Hoe meer links verwijzen naar een site, des te waarschijnlijker het is dat die belangrijke informatie bevat.
Wat is de 'Open Content Alliance', wie zijn de verschillende partners?
De verschillende partners zijn:
- 30 bibliotheken
- Microsoft
- Yahoo
- Adobe
- HP
==> DE OCA wou een open bibliotheek bouwen waarin verschillende organisaties werken aan een digitaal en open boekenmagazijn. Ze hopen dat ook google daaraan wil meewerken.
Google ZOU er bezoekers mee lokken naar hun website, ten tweede zijn ze ook een filantropisch oogmerk: Ze willen iets goeds doen voor hun publiek, en tegelijkertijd ook zelf winst maken.
Wat is het 'Hole in the wall project':
In India is met al gedurende 7 jaar bezig met het installeren van computers op straat voor school en straatkinderen. Ze wouden weten of kinderen zelf in staat zijn een computer te leren gebruiken. Dit is heel belangrijk in landen zoals India, omdat er daar niet genoeg scholen en leraren zijn. In 9 maanden leren ze zelf genoeg om de gebruikelijke functies van een computer toe te passen. Ze gebruiken hem vooral om spelletjes en muziek te downloaden. Eenmaal ze dat beu zijn, gaan ze ook surfen en gebruiken ze Google voor hun schoolwerk. Ze zoeken op google op wat ze in klas gezien hebben, maar ook algemene dingen waarin ze geïnteresseerd zijn.
Geef de gevaren en problemen met privacy:
Men moet voorzichtiger omgaan met privé-gegevens. Ook het opzoeken van meer gevoelige informatie is niet altijd aangeraden. Een man die informatie over geslachtsziekte opzoekt, wil dat niet zijn hele leven meedragen.
Google reageert: De zoekinformatie wordt niet bewaard omdat ze meer informatie over u willen weten, maar wel om de kwaliteit te verbeteren. Vragen over vertrouwen gaan in veel gevallen over motieven. Dit is enkel om het gebruikersgemak te verhogen. Ook een spellingcontrole heeft meer dan 3 maanden gegevens nodig om het aan te kunnen passen.
MAAR: De informatie die google over je bewaart, wordt niet zorgvuldig geanonimiseerd. Ze weten jouw internetadres. Als je je inschrijft voor hun diensten, kan dat tot jou herleid worden. Niet enkel google heeft die informatie , maar ook nog anderen ( vb. Amerikaanse regering )
zondag 28 februari 2010
zaterdag 20 februari 2010
Het semantische web
Vroeger werd alles getypt op een tikmachine, allesbehalve overzichtelijk. Hopen dossiers met daaronder nog eens verscheidene categorieën werden gebruikt van A tot Z om alles terug te vinden, wat zwaar werk was. Plots kwam het internet. De eerste website kwam tevoorschijn, digitale informatie werd helemaal anders. Op Yahoo verschenen de eerste categorieën, wat alles veel makkelijker maakte om iets terug te vinden. Wie denkt dat dit alles is, heeft het mis. De informatierevolutie is pas begonnen. Meer en meer informatie wordt gecreëerd door elk van ons. Wikipedia telt nu al ongeveer zo’n 300.000 auteurs en de informatie blijft steeds toestromen. Wij zoeken de informatie niet op, maar de informatie zoekt ons op.
Met semantics bedoelt met de betekenis achter iets, wat je zegt. De bedoeling is dat men niet alleen met informatie op internet kan omgaan, verwerken of linken, maar dat dit ook softwarematig kan. Het internet heeft ervoor gezorgd dat met elkaar gecommuniceerd kan worden. Het internet moet denken en handelen zoals een mens. Dankzij html worden alle documenten dat je maar wil verwerkt en uitgelegd voor jou. Met als probleem dat we een téveel aan wegpagina’s hebben. Computers begrijpen bovendien de context van hun informatie niet. Enkele mogelijkheden met het semantische web zijn personen, plaatsen, liedjes enz. opzoeken. Eens je computer begrijpt wat een persoon, plaats,.. is, dan kan hij jou helpen met interacties op het net. Het leven wordt zoveel makkelijker als computers ons helpen met alles wat we willen. Computers zouden als het ware alles moeten kunnen als het menselijke brein zelf, kunnen weten wat we verlangen en wat we eisen.Toekomst
De sociale media kunnen we allang niet meer negeren of vergeten. De wereld is aan het veranderen door die sociale media. We kunnen zelfs spreken van een grote revolutie. Het is het nieuws dat ons zoekt, niet omgekeerd. Dankzij al de sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Youtube, Myspace,… is het makkelijk om iemand te vinden. De filmpjes Shift Happens, Social Media Revolution en Did you Know tonen ons cijfermateriaal over het gebruik van diverse media, alles is aan het toenemen. We krijgen “wist-je-datjes” te zien, toekomstvoorspellingen, .. Het gebruik van Google is immens toegenomen, het is voor ons een grote hulp, maar hoe was het vroeger zonder Google? Hoe moesten we dan een antwoord vinden op onze vraag? Dankzij allerlei nieuwe internet-toepassingen kunnen we informatie met elkaar delen op een leuke wijze, zowel in de vorm van tekst, maar ook via geluid en beeld. De wereld staat niet stil, het blijft maar veranderen. In 2013 zal de computer al bijna menselijk genoemd kunnen worden.
Wat staat er ons in de toekomst nog allemaal te wachten? Zullen wij alle veranderingen blijven aanvaarden en toepassen?
Wat staat er ons in de toekomst nog allemaal te wachten? Zullen wij alle veranderingen blijven aanvaarden en toepassen?
Abonneren op:
Posts (Atom)